Pernah mendengar kadedemes? Meski tinggal di tanah Sunda sepertinya tak semua orang Sunda mengenal masakan tradisional ini. Tak selalu timbel atau karedok, kadedemes pun menjadi salah satu makanan tradisional yang memiliki rasa tak kalah sedap.
Kulit singkong ditumis dengan kacang hijau, tomat hijau, cabe merah, cabe hijau, dan bumbu putih. Bumbu putih yaitu campuran dari bawang putih, kemiri dan bawang merah yang dihaluskan.
Kulit singkongnya direbus terlebih dahulu untuk menghilangkan racun-racungnnya karena semua jenis singkong kulitnya beracun.
Ketika disantap rasanya agak aneh memang, tapi cukup enak bahkan tanpa ditemani nasi. Warna kulit singkongnya mendekati pink dengan rasa sedikit tawar. Tapi karena dicampur dengan bumbu maka lebih berasa meski secara keseluruhan rasa bumbu tidak ada yang khusus ditonjolkan.
Spoiler for Resep & Cara Memasaknya Gan:
Quote:
BAHAN:
400 gram kulit singkong ( bagian dalam yang berwarna merah muda)
3 sdm minyak, untuk menumis
6 butir bawang merah, iris tipis
4 siung bawang putih, iris tipis
15 buah cabai rawit, iris serong
1 batang daun bawang, potong 1cm
500 ml air
½ sdt garam
1 sdt gula pasir
CARA MEMBUAT:
rebus kulit singkong sampai empuk, angkat, lalu rendam didalam air dingin selama 2-3 jam, iris kasar kulit singkong.
tumis bawang merah dan bawang putih sampai harum. Tambahkan cabai dan daun bawang, tumis sampai layu. Tuangkan air, biarkan mendidih.
masukkan kulit singkong, garam, dan gula. Masak sampai bumbu meresap. Angkat, sajikan.
INFO: kadedemes adalah tumisan kulit singkong. Tidak semua kulit singkong bisa dimasak, yang enak adalah kulit singkong yang berwarna merah muda.
[URL="http://news.detik..com/bandung/read/2008/08/05/093502/1050852/670/kadedemes-kulit-singkong-yang-disulap"]detik Bandung[/URL] Kitab Masakan
Spoiler for Teks Kadedemes versi Sunda:
Kadedemes, Deungeun Sangu tina Kulit Sampeu
Ampir euweuh bagéan tina tangkal sampeu anu henteu dimangpaatkeun. Sakabéh bagéanana bisa dimangpaatkeun, ti mimiti kembangna nepikeun ka akarna. Tangkalna ogé bisa dimangpaatkeun. Buahna? Bisa kénéh dimangpaatkeun. Lamun henteu dimangpaatkeun pikeun kadaharan (parab jalma), nya bisa dimangpaatkeun pikeun parab ingon-ingon kayaning domba. Salasahiji bagéan sampeu anu osok dimangpaatkeun téh nyaéta kulit beuti sampeuna. Kulit beuti sampeu anu di jero (warnana rada bodas jeung kandel), bisa dimangpaatkeun pikeun kadaharan jalma. Lamun bisa ngolahna mah rasana bisa ngeunah tibatan daging hayam. Kitu ceuk anu resep mah….
Ngan saméméh diolah atawa diasakan, éta kulit sampeu téh kudu biasana mah dikulub heula. Maksudna mah supaya waktu digoréngna geus asak. Kulit sampeu téh dikulub nepikeun ka asak jeung hipu. Satutasna dikulub, terus dikeueuman maké cai atah kurang leuwih tilu jam. Salian ti supaya asak, maksudna dikulub jeung dikeueuman téh supaya racun anu aya dina éta kulit sampeu bisa leungit.
Sanggeus param (leungit racunna kusabab dikeueuman), kakara éta kulit sampeu téh bisa diasakan. Cara ngasakanana mah henteu susah-susah teuing. Ngasakanana ku jalan digoréng kalawan maké asakan biasa: uyah, bawang beureum, bawah bodas, cabé, gula jeung bawang daun. Saméméh diasakan (digoréng), keureutan heula éta kulit sampeuna supaya ulah paranjang jeung galedé teuing. Kulit sampeuna digoréng kalawan dicampur reujeung samarana nepikeun ka bener-bener campur jeung asak samarana.
Ngeunaan kadedemes, mangrupakeun hiji kecap anu biasa dipaké pikeun nyebut ka jalma anu pohara pisan kana harta bandana. Sagala hayang diranggeum dikawasaan. Harta banda anu dipimilik ku manéhna najan geus henteu dipaké ku sorangan atawa geus waktuna dipiceun, ari dipénta ku batur mah mani dikeukeuweuh henteu dibikeun. Kitu lamun ninggang di jalma.
Lamun ninggang dina kadaharan? Sigana mah ampir sarua. Lamun nempo kana kadaharan ieu, ampir sarua. Kulit sampeu anu teu miboga harti anu sakuduna mah dipiceun, bet diarah kénéh. Kitu sigana mah sababna ieu kadaharan bet disebut kadedemes.