Entertainment
Batal
KATEGORI
link has been copied
83
KASKUS
51
244
https://www.kaskus.co.id/thread/50c480252d75b4356500002d/berjanggutlah-wahai-lelaki-cowok-wajib-masuk
Jika wanita mementingkan kecantikan dan keserian wajah, lelaki juga tidak terlepas daripada memikirkan perihal yang sama. Cuma menjadi perbezaan antara ‘kecantikan’ wanita dan lelaki adalah janggut. Janggut merupakan aset yang mampu menjadikan seorang lelaki itu kelihatan lebih ‘tulen’. Terdapat pelbagai kelebihan dan kebaikan sekiranya seorang lelaki itu memiliki dan memelihara janggutnya
Lapor Hansip
09-12-2012 19:12

Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)

Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)


Jika wanita mementingkan kecantikan dan keserian wajah, lelaki juga tidak terlepas daripada memikirkan perihal yang sama. Cuma menjadi perbezaan antara ‘kecantikan’ wanita dan lelaki adalah janggut. Janggut merupakan aset yang mampu menjadikan seorang lelaki itu kelihatan lebih ‘tulen’. Terdapat pelbagai kelebihan dan kebaikan sekiranya seorang lelaki itu memiliki dan memelihara janggutnya. Antara kelebihan berjanggut adalah :

· Menampakkan kelelakian
· Kelihatan lebih ‘macho’
· Lebih hensem dan berkarisma
· Nampak soleh
· Membezakan lelaki sejati dengan lelaki yang tidak berapa sejati
· Lebih diminati wanita emoticon-Smilie
· Mempunyai manfaat kesihatan
· Mencontohi fizikal tokoh-tokoh pemimpin dahulu

Namun ianya bukanlah sesuatu yang penting dan perlu di ambil berat malahan seorang lelaki yang berjanggut itu tetap lebih baik kelihatan daripada lelaki yang tidak berjanggut. Utamakan niat anda untuk berjanggut semata-mata ingin mengamalkan sebahagian daripada sunnah yang ditinggalkan Baginda Rasulullah SAW. Bukan berjanggut kerana mengikut fesyen terkini atau sebagainya.

Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)


Antara kata-kata ataupun hadith Baginda Rasulullah SAW yang berkaitan janggut adalah seperti :

“Tipiskanlah misai kamu dan peliharalah janggut kamu.” (Hadith Riwayat Bukhari)

“Janganlah kamu menyerupai orang-orang Musyrikin dan peliharalah janggut kamu.” (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

“Janganlah kamu meniru (menyerupai) orang-orang Majusi (penyembah berhala) kerana mereka itu memotong (mencukur) janggut mereka dan memanjangkan (memelihara) misai (kumis) mereka.” (Hadith Riwayat Muslim)


Hadith di atas menunjukkan bahawa bukan sahaja Baginda Rasulullah SAW menyuruh kita agar berjanggut, tetapi melarang kita dari menyerupai orang kafir iaitu dengan memelihara misai dan mencukur janggut mereka.

Niatkan memelihara janggut kerana sunnah Rasullullh SAW nescaya anda akan melihat kelebihan dan merasai kebaikan berjanggut. Walaupun pada pandangan anda atau orang lain ianya nampak tidak cantik namun di sisi Allah SWT ianya sudahpun kelihatan elok dan sempurna.

Wahai lelaki, berjanggutlah.

sumber

yang udah pada ISO di tunggu ijo2nya gan emoticon-Blue Guy Cendol (L)
Diubah oleh tosandanu
0
Masuk atau Daftar untuk memberikan balasan
Halaman 1 dari 5
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:13
pertamax hanya punya TS emoticon-thumbsup
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:14
gak kebayang kalo R0MLAH berjanggut emoticon-Kiss (S)

Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:14
nongolin muka di pejwan dulu ahemoticon-Cool
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:15
wah belom numbuh jenggot ane gan
kalo kebakaran jenggot sih sering emoticon-Malu








emoticon-Cendol (S) kumpulan thread ane gan emoticon-Cendol (S)
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:16
Quote:Original Posted By R0MLAH
gak kebayang kalo R0MLAH berjanggut emoticon-Kiss (S)

Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)


emoticon-Ngakakemoticon-Ngakakemoticon-Ngakak
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:17
Jenggot gw masih 1 gan emoticon-Big Grin , yang lain menyusul
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:18
iye bro. tapi kerapihan akan jenggot juga perlu lu perhatiin, gua pernah nemu orang jenggotan lagi makan lalapan. lu bayangin jenggotnya kena tuh sambel bujuk dah. gimana nafsu makan gua ga ilang coba?

Intinya, jalanin hadis rosul sebisa lu dan jangan ekstrim juga.
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:19
alhamdullilah jenggot ane dah banyak emoticon-Embarrassment
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:19
kalojanggut ane c panjangin sering d jabutin sama pacar ane gan emoticon-Hammer
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:20
Kalo kata ustad ane hadist itu ada buat bedain umat muslim sama yahudi jaman dulu gan.jaman dulu yahudi ga pake jenggot jadi umat muslim dianjurin buat melihara jenggot.tapi sekarang toh yahudi juga banyak yang berjenggot jadi gapapa kalo cowo ga melihara jenggot juga. CMIIW emoticon-I Love Indonesia (S)
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:20
Quote:Original Posted By Arolan.
iye bro. tapi kerapihan akan jenggot juga perlu lu perhatiin, gua pernah nemu orang jenggotan lagi makan lalapan. lu bayangin jenggotnya kena tuh sambel bujuk dah. gimana nafsu makan gua ga ilang coba?

Intinya, jalanin hadis rosul sebisa lu dan jangan ekstrim juga.


sama pas lagi mau lamar kerja attau kasih foto di CV
jujur2an aja deh
ada nggak tuh HRD yang manggi?

*Kecuali kerjaan nya jadi Satpam = Satpam aja belom tentu berjenggot emoticon-Ngakakemoticon-Ngakak
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:22
ane ga bisa tumbuh jenggot gan..uda dari sononya sih

Easy Weight Loss Tips
Diubah oleh kumontol
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:23
serem juga kalau jenggot'a sampe kek di atas emoticon-Hammer
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:24
sip gan
memelihara janggut ngikuti sunnah emoticon-2 Jempol
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:24
mantep gan.. ini masih mau manjangin jenggot.. emoticon-Big Grin
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:27
ane berjanggut gan tp sedikit, emoticon-Ngakak
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:28
emoticon-Ngakakemoticon-Shakehand2emoticon-Shakehand2emoticon-Shakehand2
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:29
bukanya itu cuma sunah ya gan,pd jaman rasul berperang untuk membedakan yg mna pasukan musuh dan mana pasukan rasul karna berperang dengan perawakan yg sm..
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:30
Edit dulu, gan, jadi bahasa Indonesia.
0 0
0
Berjanggutlah Wahai Lelaki (cowok wajib masuk)
09-12-2012 19:32
tapi ajnggutnya yang rapi yah gan
0 0
0
Halaman 1 dari 5
icon-hot-thread
Hot Threads
obrolan-hangat-logo
Obrolan Hangat
Copyright © 2020, Kaskus Networks, PT Darta Media Indonesia